• 1132 Budapest Váci út 64/a
    Megújul a “Kék halál”

    Megújul a “Kék halál”

    “Kék halál” – Az újítás kulcsa a részletesség

    A továbbiakban a „Kék halál” képernyő részletesebben, közérthetőbben fogja közölni, mi lehet a probléma, illetve annak forrása. Ez azonban nem teljesen veszélytelen.

    A „Kék halál” képernyőt a Windows legelőször a 3.1-es operációs rendszerébe telepítette, és habár 24 év alatt nem kevés operációs rendszert készítettek, és dobtak piacra, a képernyőt változatlanul, kisebb módosításokkal használták. Ebben szerepelt egy rövid tájékoztatás, arról, hogy mi okozhatja a leállást, mi a probléma, azonban ez részletezésre nem került. Most nyáron érkezik a legújabb Windows frissítés, ami praktikusan, már részletesebben közli a problémát, ez azonban jelentős veszélyforrást hordoz magában.

    Mi is pontosan ez az újítás? A legújabb „Kék halál” képrenyő QR-kódot alkalmaz a probléma részletezésére. A képernyőn megjelenik egy szomorú fej és egy kevés szöveges információ, majd egy QR-kód, ami linkként szolgálva, továbbírányít a Microsoft egyik weboldalára. A kód telefonnal való beolvasását követően eljutunk a Microsoft oldalára, ahol részletezik a képernyőt előidéző leggyakoribb okokat, problémákat, illetve hasznos tippekkel látják el a felhasználókat. Tehát az információt nem a „Kék halál” képernyőjén fogjuk megtalálni, hanem a Microsoft oldalán, ahova a QR-kód linkel.

    Gondoljuk csak át jobban! Ennek a szuper kis újításnak van egy óriási hátulütője. Előrejelzések szerint ez az újítás életre hív új fajta vírusokat, melyek ténylegesen összeomlaszthatják a rendszert. Ezek a vírusok akár „Kék halál” képernyőnek is álcázhatják magukat, majd egy hamis QR-kód megadásával egy valódi vírusokat hordozó weboldalra irányíthatják a felhasználót. Innentől pedig már, hogy a hackerek egy roppant kártékony programot telepítsenek a felhasználó okostelefonjára, nem is tűnik olyan elképzelhetetlennek és távolinak.

    Egy biztos! A képernyő a frissítés után a képernyő egy sokkal informatívabb felület lesz, mint a Windows eddigi hibaüzenetei.

    Comments are closed.