• 1132 Budapest Váci út 64/a

  Felhőalapú szolgáltatások – Miért érdemes választani?

  A felhőalapú szolgáltatások igénybevételének száma évről évre növekvő tendenciát mutat. Egyes kutatások szerint a vállalatok 93%-a vesz igénybe valamilyen formában. Nézzük vajon mi is lehet ennek az oka, illetve mik az esetleges negatív aspektusai.

  Mit jelent a felhőalapú szolgáltatás?

  Felhő ikon felhős háttérrelA felhőalapú számítástechnika különböző szolgáltatások internetes szolgáltatáson keresztül történő nyújtása. Ahelyett, hogy a fájlokat szabadalmaztatott merevlemezen vagy helyi tárolóeszközön tárolná, a felhőalapú tárolás lehetővé teszi azok távoli adatbázisba történő mentését. Mindaddig, amíg egy elektronikus eszköz hozzáfér az internethez, hozzáférhet az adatokhoz és a futtatásához szükséges szoftverekhez. A felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cégek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy fájlokat és alkalmazásokat tároljanak távoli szervereken, majd az adatokhoz az interneten keresztül hozzáférjenek. Ez azt jelenti, hogy a felhasználónak nem kell egy meghatározott helyen lennie, ahhoz, hogy elérje munkájához szükséges dolgait, lehetővé téve a felhasználó számára, hogy távolról dolgozzon.

  Milyen előnyökkel jár?

  1. Fokozott együttműködés

  A felhőalapú programokat bármikor és bárhonnan elérheti bármilyen olyan eszközről, amely internet kapcsolattal rendelkezik. Különösen ideális így az olyan vállalatok számára, amelynek dolgozói szétszórtan helyezkednek el. A csapatok együtt dolgozhatnak a dokumentumokon anélkül, hogy e-mailt kellene küldeniük egymásnak. A résztvevők csak feliratkoznak a szolgáltatásra és hozzáférnek a programhoz az interneten keresztül, a programszoftver letöltése és telepítése nélkül.

  1. Rugalmasság

  A felhőalapú erőforrások méretezhetőek, így igazodnak a vállalat méretének változásaihoz. Kisebb méretű vállalkozások számára, akik életében növekedés várható különösen praktikus megoldás, hiszen így az sem probléma, ha nem tudnak pontos erőforrás szükségletet meghatározni.

  1. Alacsonyabb költségek

  A felhőalapú szolgáltatások sokféle fronton takaríthatnak meg pénzt, ideértve a szerver karbantartását, az energiaellátást és a hűtést, valamint a szoftver licenc- és frissítési költségeit. Ahelyett, hogy pénzt költene a gyakran kihasználatlan hardver karbantartására, a szoftverre és a szolgáltatásokra, alacsony havi díjjal segítheti a költségei minimalizálását.

  1. Biztonságos adatmentés

  Választhat egy felhőalapú szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy adatairól gyakran vagy automatikusan biztonsági másolat készüljön egy biztonságos online helyre, így ha váratlan esemény következik be (elveszik a készülék, elvesznek róla az adatok, vagy természeti katasztrófa következik be) akkor is újra előhívhatja adatait.

  1. Nagyobb megbízhatóság

  A felhőalapú szolgáltatások gyakran megbízhatóbbak lehetnek, mint a helyszínen nyújtott szolgáltatások, különösen akkor, ha a szerverek vagy más hardverek elöregednek. A felhőszolgáltatók elkötelezett, tapasztalt informatikai személyzettel rendelkeznek – ami azt jelenti, hogy valószínűleg gyorsabban tudják megoldani a problémákat, mint egy kisvállalkozásnak a korlátozott informatikai erőforrásokkal rendelkező személyzete.

  1. Könnyű kezelhetőség

  A felhőalapú számítástechnika egyszerű üzleti menedzsment és karbantartási támogatást nyújt a vállalkozások számára. Ezen felül, az IT infrastruktúra automatikusan frissítésre kerül, további költségek nélkül. Ezért nincs szükség sok karbantartásra, mivel mindent a szolgáltató kezel. A szolgáltatási szintű megállapodás garantálja az informatikai infrastruktúra kiváló működését és időben történő karbantartását.

  Milyen hátrányai vannak?

  1. Kontrollvesztés

  A felhőalapú szolgáltatások igénybevételével átadja az információkat vállalatáról, így ha nem megfelelő a szolgáltatás, akár illetéktelen kézbe is kerülhet.

  1. Korlátozott szolgáltatások

  Nem minden esetben azonosak a felhőalapú szolgáltatások. Néhány esetben csak a limitált szolgáltatások elérhetőek. Emiatt érdemes alaposan átnézni a leírást, mielőtt igénybe venné.

  1. Nem egyenlő azzal, hogy le kell mondani az összes szerverről

  Ugyan kevesebb szerverre és IT szakemberre van szükség felhőalapú szolgáltatással, azonban az összes nem kiiktatható.

  1. Sávszélességgel kapcsolatos problémák

  Ahhoz, hogy a felhőhöz hozzáférjen, szükség van internet kapcsolathoz. Így tehát, ha olyan helyen tartózkodik, ahol kisebb a sávszélesség, nehezebb a használata is, illetve akadozhat a működése.