• 1132 Budapest Váci út 64/a

  Növekvő veszély a vállalatok életében – Az adathalász támadások

  Nyitott lakat egy horgonAz IT szektor manapság egyike a leginnovatívabb szektoroknak. Ez rengeteg hasznot hozhat vállalkozásának, többek között gyors és szofisztikált szoftvereket. Azonban ahogyan mindennek, ennek is meg van az árny oldala. Számos kutatás kimutatta, hogy egyre elterjedtebbek az adathalász támadások, amelyek megnehezíthetik vállalata mindennapi tevékenységét.

  Mi is az az adathalász támadás és hogyan kerülhetjük el?

  Adathalászat során az adathalászok különböző bizalmas információkat szereznek be vállalatáról anélkül, hogy tudomást venne róluk. Azért különösen veszélyesek ezek, mert annyira észrevétlenül teszik mindezt, hogy már csak akkor szerez tudomást az adathalászatról, amikor már késő. Ezek során ugyanis nem csak információkat gyűjtenek be, de képesek az egész informatikai rendszert leállítani és befagyasztani, amely ellehetetlenítheti egész vállalkozásának működését.

  Adathalászat módjai:

  E-MAILEN KERESZTÜL:

  A leggyakoribb formája az e-mailen keresztül történő adathalászat, melynek során egy olyan e-mailt kap, amely látszólag egy magánszemélytől vagy egy cégtől jön. Általában tartalmaz egy linket, amely egy csaló oldalra vezet. Az üzenetben arra kérik, hogy adjon meg bizalmas információkat magáról, vagy cégéről. Különösen veszélyes lehet, hogy akár vállalaton belül is kaphatunk ilyen e-maileket, feletteseink nevével ellátva.

  Hogyan kerüljük el?

  1. A feladó e-mail címét mindig gondosan olvassa el
  2. Ha az e-mail cím gyanús karaktereket (például: kis és nagybetű, ékezetek helytelen használata) tartalmaz, legyen óvatos
  3. Ne kattintson az e-mailben szereplő linkre, amennyiben gyanúsnak véli, helyette nyissa meg böngésző ablakban, és írja be az URL címsorba
  4. Kezdjen el gyanakodni, ha bizalmas információkat kérnek, ugyanis a bankok és egyéb szolgáltatók sosem kérnek bizalmas információt e-mailen keresztül
  5. Vigyázzon a rövidített linkekre, például a Bitly és egyéb szolgáltatások sokszor vezetnek csaló oldalra
  FELUGRÓ ABLAKON KERESZTÜL:

  Egyes honlapok megnyitásakor találkozhat felugró hirdetésekkel, amelyek szintén lehetnek adathalászok. Óvatosnak kell lenni, hiszen akár azon honlap tartalmával kapcsolatos hirdetés is feljöhet, ahol éppen tartózkodik, így valósnak is tűnhet.

  Hogyan kerüljük el?

  1. Vizsgálja meg alaposan a felugró ablakot, például a rossz helyesírás és szakszerűtlen képek utalhatnak rosszindulatú oldalra.
  2. Ha gyanúsnak találja, semmiképp ne kattintson rá.
  KERESŐMOTORON KERESZTÜL:

  A különböző keresőmotorokat használva, kulcsszó beírásakor az első helyeken fizetett hirdetésekkel találkozhat. Ezek a fizetett listák sokszor nagyon is valódinak tűnnek, ám sok esetben túl jó ajánlatokkal kecsegtetnek. Rájuk kattintva észrevétlenül elindul a rosszindulatú programok letöltése gépére.

  Hogyan kerüljük el?

  1. Vizsgálja meg alaposan az URL-t
  2. Használjon biztonságos kereső programot

  Mit tehetünk, ha áldozatok lettünk?

  1. Változtassa meg adatait, ugyanis adathalász e-maileket gyakran használják személyes adatok, például jelszavak és banki adatok ellopására.
  2. Változtassa meg adatait, ugyanis adathalász e-maileket gyakran használják személyes adatok, például jelszavak és banki adatok ellopására.
  3. Indítsa el a belső rendszerek keresését, keresse meg a tűzfal naplóiban az összes gyanús IP-t, URL-t, valamint az e-mailből, az URL-ből, és a mellékletből is.
  Vegye igénybe cégünk szolgáltatásait, hogy ne kelljen aggódnia az esetleges behatolások miatt!

  IT Szerviz – Adatvédelem